top of page
Největší dobroty z balkánské kuchyně
V každé zemi se snažíme ochutnávat místní kuchyni, vyzkoušet místní restaurace i cukrárny. Když nám něco chutná, zjišťujeme recept. Voňavé a nadýchaný koblížky plněné vanilkovým krémem nebo marmeládou. Přesně takové, jaké jsme si kupovali k snídani na pláži v Punatu. Burek plněný sýrem nebo masem, který jsme si dávali k svačině nebo rychlému obědu.
Krofne
koblížky plněné vanilkovým krémem nebo marmeládou
Suroviny:
700 g hladké mouky
200 ml teplého mléka
1/2 čerstvého droždí
6 polévkových lžic cukru
1 celé vejce ¸+ 2 žloudky
50 g rozpuštěného másla
200 ml perlivé vody
kůra z jednoho citrónu
1 polévková lžíce rumu/troška rumového aroma
-
Do mouky uděláme důlek, přidáme polovinu mléka, všechen cukr a rozdrobíme droždí. Jakmile vzejde kvásek, přidáme ostatní suroviny a přibližně 10 min. mícháme, než vytvoříme lehce lepivé, hladké těsto. Necháme přikryté 15 min. kynout.
-
Poté vyklopíme na pomoučený vál a dlaní těsto ještě pár minut propracujeme. Různě těsto přehýbáme a promačkáváme. Vytvoříme bochánek, který necháme opět 30 min. kynout.
-
Mezi tím si z pečícího papíru nastříháme čtverečky 10 x 10 cm, které využijeme za chvilku. Po vykynutí tvoříme z těsta 70 g bochánky, které dáme kynout na jednotlivé čtverečky papíru (vidíte ve fotogalerii) dalších 45 minut.
-
Po vykynutí si ve vyšším kastrůlku rozehřejeme olej a na středně vysoký stupeň. Vykynuté koblížky vkládáme i s pečícím papírem do oleje. Koblížek se po chvilce sám od papíru uvolní a ten tak můžeme vyndat. Smažíme přiklopené pokličkou do zlatavé barvy. Pokličku průběžně otíráme od páry, aby olej neprskal.
-
Po usmažení plníme domácí marmeládou nebo vanilkovým pudinkem, který uvaříme v trošku větším množství mléka, než je uvedeno v návodu. Pudink se nám tak do koblížek bude lépe plnit.
Burek
plněný masovou nebo sýrovou náplní
Suroviny:
Těsto:
Masová náplň:
350 g hladké mouky
1 celé vejce
3 g soli
50 ml oleje
150 ml vody
350 g mletého hovězího masa
1 cibule
1 stroužek česneku
sůl a pepř
Sýrová náplň:
250 g polotučného tvarohu (ve vaničce)
150 g balkánského sýru
-
Do mouky přidáme všechny suroviny kromě oleje. Toho si ještě trošku necháme na později. Rukou nebo vařečkou vymícháme lehce lepivé těsto, které propracováváme v míse 5 - 10 minut. Těsto necháme 15 min. odpočívat.
-
Poté vytvarujeme 6 stejných bochánků, které v průběhu tvarování namáčíme do oleje, který jsme si nechali stranou. Bochánky přikryjeme potravinou fólií a necháme při pokojové teplotě 1 hodinu odpočívat. Poté dáme těsto do lednice opět alespoň na hodinu.
-
Troubu si mezi tím předehřejeme na 250 stupňů.
-
Jednotlivé bochánky vyválíme na pomoučeném ubruse. Poté již ručně postupně vytahujeme těsto od okrajů. Postupujeme pomalu a postupně dokola celého těsta. Těsto je hodně pružné. Cílem je natáhnout těsto do průsvitné placky.
-
Na těsto lehce potřeme olejem a poklademe malé hromádky náplně. S množstvím to nepřeháníme. Sem tam malá hromádka náplně. Náplň by měla vystačit na 4 masové a 2 sýrové burky.
-
Těsto srolujeme tak, že nadzvedneme ubrus a vytvoříme "hada", kterého stočíme a přendáme na plech s pečícím papírem. Smotaný burek potřeme olejem.
-
Burky pečeme přibližně 15 min. Záleží na troubě. Výsledek by měla být zlatavá barva. Poslední minutu před koncem potřeme burky ještě vodou s trochou rozpuštěného másla a dopečeme.
bottom of page