IMG_2488.jpg

Největší dobroty z balkánské kuchyně

V každé zemi se snažíme ochutnávat místní kuchyni, vyzkoušet místní restaurace i cukrárny. Když nám něco chutná, zjišťujeme recept. Voňavé a nadýchaný koblížky plněné vanilkovým krémem nebo marmeládou. Přesně takové, jaké jsme si kupovali k snídani na pláži v Punatu. Burek plněný sýrem nebo masem, který jsme si dávali k svačině nebo rychlému obědu.

Krofne

koblížky plněné vanilkovým krémem nebo marmeládou

Suroviny:

700 g hladké mouky

200 ml teplého mléka

1/2 čerstvého droždí

6 polévkových lžic cukru

1 celé vejce ¸+ 2 žloudky

50 g rozpuštěného másla

200 ml perlivé vody

kůra z jednoho citrónu

1 polévková lžíce rumu/troška rumového aroma

  1. Do mouky uděláme důlek, přidáme polovinu mléka, všechen cukr a rozdrobíme droždí. Jakmile vzejde kvásek, přidáme ostatní suroviny a přibližně 10 min. mícháme, než vytvoříme lehce lepivé, hladké těsto. Necháme přikryté 15 min. kynout. 

  2. Poté vyklopíme na pomoučený vál a dlaní těsto ještě pár minut propracujeme. Různě těsto přehýbáme a promačkáváme. Vytvoříme bochánek, který necháme opět 30 min. kynout.

  3. Mezi tím si z pečícího papíru nastříháme čtverečky 10 x 10 cm, které využijeme za chvilku. Po vykynutí tvoříme z těsta 70 g bochánky, které dáme kynout na jednotlivé čtverečky papíru (vidíte ve fotogalerii) dalších 45 minut.

  4. Po vykynutí si ve vyšším kastrůlku rozehřejeme olej a na středně vysoký stupeň. Vykynuté koblížky vkládáme i s pečícím papírem do oleje. Koblížek se po chvilce sám od papíru uvolní a ten tak můžeme vyndat. Smažíme přiklopené pokličkou do zlatavé barvy. Pokličku průběžně otíráme od páry, aby olej neprskal. 

  5. Po usmažení plníme domácí marmeládou nebo vanilkovým pudinkem, který uvaříme v trošku větším množství mléka, než je uvedeno v návodu. Pudink se nám tak do koblížek bude lépe plnit. 

Burek

plněný masovou nebo sýrovou náplní

Suroviny:

Těsto:

Masová náplň:

350 g hladké mouky

1 celé vejce

3 g soli

50 ml oleje

150 ml vody

350 g mletého hovězího masa

1 cibule

1 stroužek česneku

sůl a pepř

Sýrová náplň:

250 g polotučného tvarohu (ve vaničce)

150 g balkánského sýru

  1. Do mouky přidáme všechny suroviny kromě oleje. Toho si ještě trošku necháme na později. Rukou nebo vařečkou vymícháme lehce lepivé těsto, které propracováváme v míse 5 - 10 minut. Těsto necháme 15 min. odpočívat.

  2. Poté vytvarujeme 6 stejných bochánků, které v průběhu tvarování namáčíme do oleje, který jsme si nechali stranou. Bochánky přikryjeme potravinou fólií a necháme při pokojové teplotě 1 hodinu odpočívat. Poté dáme těsto do lednice opět alespoň na hodinu.

  3. Troubu si mezi tím předehřejeme na 250 stupňů.

  4. Jednotlivé bochánky vyválíme na pomoučeném ubruse. Poté již ručně postupně vytahujeme těsto od okrajů. Postupujeme pomalu a postupně dokola celého těsta. Těsto je hodně pružné. Cílem je natáhnout těsto do průsvitné placky.

  5. Na těsto lehce potřeme olejem a poklademe malé hromádky náplně. S množstvím to nepřeháníme. Sem tam malá hromádka náplně. Náplň by měla vystačit na 4 masové a 2 sýrové burky.

  6. Těsto srolujeme tak, že nadzvedneme ubrus a vytvoříme "hada", kterého stočíme a přendáme na plech s pečícím papírem. Smotaný burek potřeme olejem. 

  7. Burky pečeme přibližně 15 min. Záleží na troubě. Výsledek by měla být zlatavá barva. Poslední minutu před koncem potřeme burky ještě vodou s trochou rozpuštěného másla a dopečeme.

E6747B05-5C92-41BD-8CB8-CF2ADD07DD4E.JPG

Chorvatsko

Camp Maslinik

Maslinik se rozprostírá ve svahu nad historickým přímořským městečkem Punat. Je to útulný a klidný rodinný kemp s příjemnou atmosférou. O stín se stará olivový háj, podle kterého je kemp pojmenován.