top of page

Slovensko - Farm & Camping Lazy

Aktualizováno: 25. 8. 2022



Lazy jsme objevili na doporučení kamaráda Mira ze Zvolena, který sem s rodinou zavítal již před dvěma lety. Vyprávěl o rodině z Holandska, která se před lety usadila v malebném Cerově na Slovensku u Zvolena a Banské Štiavnice. Dva pracovití lidé si zde tehdy založili farmu, každé léto přibývalo lidí se stanem nebo karavanem, až začalo kempování převládat. Když tu byl Miro posledně, stavěli otevřenou kuchyň, aby lidé mohli vařit v kontaktu s okolní přírodou a také se svými dětmi na hřišti.


Když jsem oba majitele potkal, poutavý příběh jsem slyšel ještě od nich z první ruky. Procestovali spolu svět a před 13 lety našli tento zvlněný kus země, kde přišla na svět i jejich dcera. Až do loňského léta měli jako rodina každý rok nějaký větší projekt v rozvoji kempu, teď to začíná vypadat uceleně, podle jejich představ. Zpětně jsou rádi, že to všechno nestihli vybudovat hned na začátku. Takhle měli čas naslouchat lidem, aby pochopili, co se jim při návštěvě líbí a co by v kempu změnili nebo ocenili. Jejich otevřenost, empatie i praktičnost je na kompletním fungování kempu poznat.


Kemp se nachází mezi lesem a loukami na Krupinské planině. Přímo z tábora vede turistická stezka do okolní přírody. Maskoty kempu jsou dvě velká prasátka, která vás vítají už příjezdu. Jsou zde také poníci, kozy, ovce a slepice. Ke kempování jsou určeny opravdu pěkné pozemky, které jsou rozděleny remízky a skupinami stromů.

Kompletní informace získáte na vícejazyčných stránkách kempu:

Ačkoliv se kemp jmenuje „Lazy“, není pro lenochy. Leží hned na turistické lesní stezce.



O kempu


Kemp je dobré si rezervovat, protože je oblíbený a hosté se rádi vrací. První překvapení přijde po rezervaci. Emailem vám dorazí pozvánka s tipy na výlety do okolní přírody i měst. Dostanete i užitečné tipy pro svůj pobyt. Každého návštěvníka, který je zde poprvé, po příjezdu majitelé provedou celým místem ve Slovenštině nebo několika světových jazycích. Při první prohlídce jsem se nestačil divit. V kempu máme volně k dispozici zeleninovou a bylinkovou zahradu.


Pokrmy si můžeme připravit v otevřené kuchyni a dívat se přitom na děti na hřišti. Zaplaveme si ve velkém nadzemním bazénu s křišťálově čistou vodou. Každý den v devět ráno za dobrého počasí, majitelé organizují jízdy na ponících pro děti, odpoledne krmení kůzlátek. Z lednice si můžete koupit domácí ovčí jogurt, Coca Colu nebo jedno z místních vín. Koupili jsme 3, jedno jsme už otevřeli a bylo super.

Koukněte se, jak to v kempu vypadá:

Kemp je tichý a klidný, večerka je ve 22:00. Pokud přicházíte v dobrém, cítit se tu budete fajn, ať jste velcí nebo malí, ať pocházíte z jakékoliv země, máte jakékoliv vyznání nebo identitu.

Do kempu se s trochou opatrnosti dostanete se soupravou až 5 tun, pokud je rozměklý terén, těžší auta zůstávají na kraji na zpevněných místech.

V sezóně se rychle naplní optimální kapacita kempu a majitelé jí nepřekračují, aby mohli udržet vysokou úroveň služeb. Vše v kempu je udržované a perfektně čisté. Důraz je kladen i na bezpečnost dětí a na to, aby se zde rodiny s dětmi cítily dobře. Z návštěvy si odnáším dojmy jako pohostinnost, uvolněnost a laskavost.


Vybavení kempu

Můžete přijet s obytkou do 5t, s obytným přívěsem, stanem nebo si pronajmout nějakou formu z místního ubytování (stany, maringotky). Stálí hosté mají svá oblíbená místa. Stanoviště pro karavany mají přípojku na elektřinu (6A, 230V). Na dostupných místech v kempu je k dispozici pitná voda. Plyn a odpad musíte počítat vlastní, kapsle / tekutiny do odpadu používat jen ekologické. Je zde plně dostačující WiFi.


Kempovací stání tvoří většinou travnatá příjemná zákoutí. Není těžké tu najít i trochu klidu a soukromí.



Zázemí kempu


Sanitární vybavení je v dostatečném počtu, vzhledem k optimální kapacitě kempu. Na toalety mají vstup všichni bez rozdílu, v souladu se svobodomyslným přesvědčením rodiny vlastníků. Vše je perfektně čisté, funkční, posekané. Venku i uvnitř to má neustálou pozornost.


Kromě otevřené kuchyně jsou k dispozici ledničky, pračka, trojnožky na grilování, můžete si koupit štípané dřevo nebo si nasbírat vlastní v lese. Každé místo má také vlastní kamenné ohniště pod širým nebem.


Smíšené toalety a sprchy jsou perfektně čisté a účelné. Kromě klasických splachovacích toalet a pěkných sprch jsou na třech vzdálenějších místech v kempu jsou jako vychytávka umístěny navíc tradiční kadibudky, aby se v noci člověk nemusel trmácet přes celý kemp.




Vyžití pro děti

Je zde vícero prolézaček, bezpečných trampolín, lanová dráha, houpačky, pingpongový stůl a další vyžití pro děti. V centru kempu je dokonce parkoviště pro šlapací auta a odrážedla.


Prostorný nadzemní bazén je zabezpečen plůtkem, aby sem děti mohly chodit plavat jen za doprovodu dospělých.



Kemp je obklopen smíšeným lesem. Můžete vyrazit na výlet pěšky nebo na horských kolech.


Ze všeho nejvíc si ale městské děti užijí blízký kontakt dětí s domácími zvířaty. Ranní ježdění na ponících, odpolední krmení. Rodiny sem jezdí často společně, což v Holandsku nebývá zvykem. Děti si pak mohou hrát spolu, k čemuž tady mají báječné možnosti.


 

Nejkrásnější výlety a tipy v okolí



Když už jste tady, určitě stojí za to navštívit Banskou Štiavnici a projít se podzemními doly. Až si v kempu zarezervujete místo, dostanete další kopec tipů od rodiny majitelů na pěší výlety nebo výlety na horském kole do blízkého i vzdálenějšího okolí.

 

Kulinářské tipy


V kempu ochutnejte domácí ovčí jogurty a bezvadnou zeleninu z místní zahrady. Ke snídani si můžete objednat čerstvé pečivo a také si můžete koupit čerstvé mléko, které na vás bude čekat v lednici. V sezóně občas přijede catering s nabídkou dvou jídel. Pokud ale vyrazíte na výlet do Banské Štiavnice nebo do Zvolena, vybírám z vlastní zkušenosti tyhle tipy:


Kavárna Divná Paní

Banská Štiavnicahttps://divnapani.sk/kaviaren

Tady jsme ochutnali asi nejlepší čokoládu ve formě nápoje na Slovensku. Taky výborné limonády a jiné nápoje a dobroty. Zajímavý koncept interiéru připomíná útulně zařízený zámek nebo bohatý měšťanský dům.


City Caffe & Coctail Bar Zvolen

Západ slunce s aperitivem za to stojí. Připadali jsme si jako u moře.


Season Home Cooking

Výborné místo na večeři a v podstatě trochu zážitková restaurace. Caesar salát tu míchají přímo před vámi a až tady jsem zjistil, že tam patří Martini, pokud zrovna neřídíte.



 



603 zobrazení0 komentářů
bottom of page