top of page

Rakousko - Camping Grimmingsicht

Aktualizováno: 12. 2. 2023


Zavítali jsme na doporučení pár členů ze skupiny Milujeme karavaning znovu do Salzkammergutu, tentokrát k městečku Bad Mitterndorf (necelých 5 tisíc obyvatel). Město se nachází v nížině plné luk, ze které se zdvihají izolované hory. Nejvýraznější z hor je vápencový štít Grimming (2351m), který propůjčil kempu Grimmingsicht své jméno. Klidné místo je spojnicí turistických a cykloturistický tras. Vede odtud nespočet zajímavých výletů na všechny strany. Kousek od kempu je přírodní rezervace a prochází tudy hezká naučná stezka s více než 20 zastaveními. Kde se nám nejvíce líbilo, popisujeme v této recenzi. Bad Mitterndorf je malebné a udržované městečko, kam stojí za to vyrazit na procházku.

Milou atmosféru kempu vytváří manželský pár původem z Holandska. Kemp vlastní již 14 let. Byl to jejich sen, tu práci milují a odevzdávají jí 7 dní v týdnu absolutně všechno a přitom si udržují dobrou náladu. Díky nim tady vládne kosmopolitní duch, a přestože občas na sebe navléknou místní kroje, poznáte, že s vámi zapředou rozhovor moc rádi. Poslední den naší návštěvy bylo Kubíkovi 9 let, o čemž jsme nikomu nic neříkali. Ve dveřích karavanu se v devět ráno po snídani objevila pozorná paní majitelka s dárkem a blahopřáním pro Kubíka, všimla si jeho data narození, když opisovala jeho občanku. Při odjezdu jsme se loučili a kluci ještě od ní dostali lízátka a bonbóny z Lidlu.


Poznámka na okraj k tomu, jak to na světě (bůhvíproč) funguje: Před třemi dny, těsně před odjezdem z Prahy, jsem klukům při pracovní návštěvě Lidlu koupil plnou tašku úplně stejných lízátek a bonbónů a při čekání na pracovní schůzku s jinou kolegyní ze Švýcarska, která má také čerstvé zkušenosti z kempování, k mému autu na Smíchově přistoupil zdrcený pán a požádal mě o nějaké jídlo nebo možnost se někde vyspat. Byl opravdu v zoufalé situaci, nebyl pod vlivem návykových látek, já jsem u sebe neměl žádnou hotovost a celou tu tašku jsem mu dal, a poradil mu, jak kontaktovat sociální pracovníky s žádostí o pomoc. Klukům jsem cestou do Rakouska vyprávěl, proč jsem nepřivezl z Lidlu slíbené sladkosti. Přestože se na mlsání těšili, velmi dobře Kubík i Kryštůfek chápali, že lidem v nouzi je potřeba pomáhat. Konečně bydlely u nás na chalupě několik měsíců i dvě rodiny z Ukrajiny, kterým jsme našli pak byt a práci ve městě a kluci s Verunkou pravidelně několik měsíců přeskládávali palety a vozili humanitární pomoc pro postižené rodiny. Říkal jsem klukům, že se jim to vždycky vrátí, když budou laskaví k lidem, že si to vesmír pamatuje. No, nečekal jsem, že se jim lízátka a bonbóny vrátí takhle brzy a tak přímočaře, to vážně nevymyslíš. Ale vlastně se nedivím, že když se takové věci dějí tak často a kritické myšlení to není schopno nikterak statisticky vysvětlit, tak je asi dobré to vzít jako životní princip.

Jak se nám v kempu líbilo a co je na něm úplně nejlepší? Koukněte na video:


O kempu

Grimmingsicht je z našeho pohledu hlavně vynikající základnou na výlety na kole, pěšky nebo s přiblížením autem. Je tu bezpečno, klid, čistá koupelna s teplou vodou, krásné travnaté parcely, krmítka pro veverku a další drobnosti. Sympatičtí majitelé jsou sehraní, pozorní a usměvaví a mluví plynně několika jazyky. Rozhodně zatím z kempů měli nejlépe vybavenou knihovnu ve více jazycích, což bychom chtěli vypíchnout. Hosty vítají téměř jako by patřili do rodiny a i reakce na objednávku byla velmi milá a profesionální. Zdá se, že všechno zvládají v pohodě a rychle, ochotně poradí i s výlety.

A to i přesto, že tu mají neustále plno a musí se pořádně otáčet. Společně s ostatními návštěvníky, jsme hned při příjezdu dostali hodnotnou mapu do širokého okolí a pár osvědčených tipů na výlet. Můžete si také objednat dobré pečivo na snídani nebo vyprat prádlo, jak je ostatně zvykem ve všech lepších kempech.

V kempu je spousta zeleně, převážně jehličnanů, které i v současných horkých dnech vytvářejí spoustu příjemného stínu a zázemí. V okolí kempu jsou louky, na kterých se pasou kravičky.


Mix návštěvníků je asi třetina obytky, třetina karavany a třetina hosté se stanem – všechny ale spojuje pohodářství a klid. V deset v kempu slyšíte jenom klapání mojí klávesnice, zbytek odpočívá po výletě nebo po termálních lázních. Povídali jsme si s milou rodinou z Polska se dvěma podobně starými kluky a Ti sem jeli vloni s půjčenou obytkou a tento rok se najisto vraceli na stejné místo, které si z těchto důvodů a kvůli okolní přírodě velmi oblíbili.


Nedaleko kempu je nepříliš frekventovaná silnice a železnice. Když tady pomalu projížděl meziměstský vláček, byla to vlastně velká sláva a silnice zas není tak blízko, aby rušila a hlavně v noci provoz téměř ustal.


Odkaz na stránky kempu: https://www.grimmingsicht.at/


Vybavení kempu

Všechny parcely jsou vybaveny elektrikou, navíc je možné připojit plyn a odpady. Voda je vždy nejdál několik metrů od stanoviště. Zásuvky na elektriku jsou klasické jako v domácích rozvodech, tak na to myslete při balení kabelu. 30 metrů by vám mělo stačit. Platíte vždy jen za kilowatty, které jste skutečně spotřebovali, což si myslím je velká výhoda.


V kempu je všechno podstatné, co zhruba čekáte. Navíc jako milé překvapení je zde knihovna, kde je kromě beletrie v Němčině i pár titulů v Angličtině nebo Holandštině, pokud byste se chtěli zlepšit. Recepce je hned u vjezdu v jedné budově se sociálním zázemím.


Zázemí kempu

Sanitární budova je hned při vjezdu, ale protože je kemp relativně malý, tak je to tam ze všech koutů blízko. Jedno křídlo je pro ženy a dívky, druhé pro nás muže a chlapce. Je to tu příjemně domácké, útulné a hlavně čisté a funkční. K dispozici je dost umyvadel i sprch, nikde nic nechybí. V každé zamykací sprše je sympatická skládací stolička na věci, několik věšáků a prostor na převléknutí i s dětmi. Ve sprchách je stále dost teplé vody. Zdá se mi, že hosté se snaží dost šetřit přírodu podobně jako my, takže vodou „zdarma“ zbytečně neplýtvají a žádné žetonové systémy tak nedávají smysl. Do sprch bych po vzoru lego kempu chodil přednostně v sandálech, přestože jsou perfektně čisté, je to asi hygieničtější. Všechno se od covidu dezinfikuje a čistí několikrát denně.

Vedle sprch je ještě místnost na mytí nádobí, kde jsou také dvě pračky a sušička. Každopádně moderní, volně k dispozici a hosty rozhodně využívané.

V kempu se všechno třídí od plechovek až po sklo, jak bývá dobrým zvykem v obvyklých místech.


Vyžití pro děti

Menší děti tu mají skromné hřišťátko hned u recepce. Náš mladší syn drandil na kole po kempu po šotolinových cestách a moc se mu tady líbilo. Oběma dětem se moc líbily výlety, na které jsme společně vyrazili, to byla prostě ze zážitků dominanta. Myslím, že za zmínku stojí také pěkný potok, který vede kolem kempu a dá se u něj v parných dnech hrát.


 

Nejkrásnější výlety a tipy v okolí



Taublitzalm Alpenstrasse – výlet kolem několika jezer

Deset minut autem do kempu dorazíte k mýtné budce na Taublitzalm Alpenstrasse. Nahoru na parkoviště Taublitzalm se dostanete po několikakilometrové panoramatické cestě. Trasu můžete absolvovat i lanovkou. Vyrazili jsme na Grosssee, Taublizsee a k vyhlídce nad Steirersee.

Trasu po asfaltce zvládnete i s kočárkem nebo berlemi. My jsme se dali do řeči s mladíkem, který trasu sjížděl na invalidním vozíku a šlo mu to velmi dobře, ačkoliv měl jenom standardní brzdy. Skvělé je, že v závislosti na rozložení sil i na náladě můžete trasu kolem nádherných jezer protáhnout na několik hodin nebo naopak zkrátit, jak je potřeba. Po cestě jsme potkali na volno spoustu zvonících kraviček spásajících trávu, průzračně čistá horská jezera plná ryb a rybek.

Pochopil jsem význam obratu „pastva pro oči“, protože na některých místech bylo na libovolném metru čtverečním více než deset kvetoucích druhů květin vedle sebe. Nevím, který zahradní architekt stvořil zdejší Alpy, ale povedlo se mu to.


Naučná stezka s ježečkem

Od kempu vede naučná stezka s více než dvaceti zastaveními. S trochou šikovnosti se dá zdolat na kole, s kočárkem by to asi na některých úsecích nebylo tak jednoduché. Těšit se můžete na zurčící potůčky, dřevěné mostky, krásné zelené kopce, místní salaše – a to vše v chráněné krajinné oblasti. Velké množství návštěvníků vyráží na dlouhé výlety na elektrokolech, na které je to tady jako dělané.


 

Kulinářské tipy


Podle recenzí si někteří návštěvníci zjevně oblíbili restauraci Gourmet Atelier, která je asi 35 kroků od kempu v dřevěném srubu. Restaurace má dobré hodnocení a celkem slibný je fakt, že grilují na grilech Green Egg, na kterých se to s dobrým masem snad ani moc zkazit nedá. My jsme tam osobně nebyli, přestože cenová nabídka byla příznivá, jenže se necítíme jako Gourmeti a vzhledem k tomu, že tam posedávali lidé v krojích a s námi v cyklistickém byli ještě dvě veselé a poskakující děti, tak jsme návštěvu odložili na jindy. Pokud to vyzkoušíte za nás a doplníte recenzi, budeme moc rádi, burger za 16,20 EUR z grilu Green Egg, zněl lákavě.


Zato jsme tentokrát (chybně) navštívili jiné restaurace ve městě s vysokým hodnocením a místní kuchyně nás v těchto končinách bohužel znovu trochu zklamala. Jednoduše domácí tortilly a zeleninový salát v karavanu jsou proti lokální gastronomii o poznání větší dobrota pro děti i pro nás. Možná je to zvyklostmi v kořenění, ale moci se teleportovat na jih Itálie nebo do Slovinska, tak to na jídlo uděláme. Pokud ale tady budete a narazíte na nějakou pecku, kde vám bude moc chutnat i se tam budete hezky cítit, dejte nám prosím vědět a rozhodně to vyzkoušíme a rádi názor změníme.


Billa je tentokrát naše volba č. 1 - necelých 10 minut pěšky od kempu, na odbočce z hlavní silnice. Jen zde ctí neděli, tak musíme nakupovat v jiných dnech. To by si ostatně zasloužily i paní pokladní v českých prodejnách, mít v neděli volno pro vlastní rodinu.


Pekárny jsou tu standardně na vysoké úrovni, my jsme byli nejspokojenější v pekárně Reisinger v centru Bad Mitterndorfu. https://www.facebook.com/B%C3%A4ckerei-Reisinger-310467152698220/



 



689 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page