top of page

Slovinsko - kousek od Krajnské Gory - Camp Špik

Aktualizováno: 25. 8. 2022



Camp Špik naleznete v  srdci Julských Alp, přesně 5 kilometrů od centra vyhledávané Slovinské obce Kranjska Gora. Zároveň je to, co by kamenem dohodil k horské hranici s Rakouskem a Itálií.


Samotný kemp se nachází v travnatém údolí na břehu řeky Sávy. Ze všech stran jej obklopují skalnaté vrcholky hor a zalesněné kopce. Hned u brány kempu na vás dýchne prázdninová atmosféra.


Ne nadarmo se tu řídí heslem – divočina s komfortem. Místo je ideálním výchozím bodem na dobrodružné výpravy pro malé výletníky po okolí a na objevování Julských Alp. Najdete zde až 200 stanovišť pro stany, velká část z nich umožňuje napojení na elektriku. V letních měsících je kemp plný rodin s dětmi, které večer po výletě křižují na asfaltových cestách na koloběžkách a užívají si vychytaného přírodního hřiště v centru kempu. Jsou tu k dispozici dobře zásobené potraviny s usměvavou paní, místo na mytí nádobí, kde se snadno seznámíte a také dostatečná kapacita čistého sanitárního vybavení. Ačkoliv vozíme pro malé děti vlastní chemickou toaletu, vůbec jsme jí tady nepotřebovali. Připravte se na to, že denně zejména ráno a navečer potkáte zvýšené množství lidí, kteří stojí na místě, mají mírně zakloněnou hlavu, usmívají se a udiveně zírají na okolní panoramata, přičemž to v různých jazycích komentují jako: „To je paráda!“, „Wunderbar!“, „Wow!“


Vzdálenost 600 kilometrů po dálnicích z Prahy do kempu můžete s přívěsem pohodlně překonat za 8 hodin. Zastávku si můžete udělat u Mondsee nebo na kafe v Salzburgu. Pokud chcete starším dětem udělat exkurzi do historie, navštivte Orlí hnízdo.


Všechny informace o aktuálních cenách, možnostech rezervace a platném provozním řádu kempu naleznete na přehledných webovkách: https://www.camp-spik.com/en/ Se vstřícným personálem se bez problémů domluvíte anglicky nebo německy, ale určitě i lámanou češtinou / slovinštinou.


V kempu je celkem 200 stanovišť pro stany, dodávky, obytná auta i karavany. Nejlepší místa pro rodiny s dětmi jsou v blízkosti dětského hřiště.


Zázemí kempu:

K dispozici je dostatek sanitárního vybavení, bez front a úklid probíhá pořád dokola.

Vyžití pro děti:

V srdci kempu je lesní hřiště s dětskou stezkou korunami stromů zakončené lanovou dráhou.


Nejlepší místa pro rodiny s dětmi s velkým stanem (poloha, výhled, blízkost hřiště… wifi, )


 

Nejkrásnější výlety a tipy v okolí


Jezero Jasna


Sice to není ledovcové jezero, ale i uprostřed léta teplota vody nejde přes 20 stupňů. Tak se připravte na otužování a na Wim Hofa tam můžete skočit. Tyrkysová voda v jezeře je průzračně čistá. Pokud máte paddleboard nebo kanoi, určitě si je vezměte s sebou a taky nezapomeňte na osušky na opalování. Nad jezerem se tyčí dřevěná vyhlídka se spektakulárním rozhledem na okolní hory. Od jezera vedou stezky na okolní hory, takže zde můžete také zakončit celodenní túru.


 

Koča v Krnici

K  horské chatě Koča v Krnici se dostanete po lesní pěšině od jezera Jasna. Odměnou za nenáročný rodinný výstup je ultimátní analogová lednička s pivem a limonádou. Svačinu si vezměte s sebou. Pokud máte velmi malé děti, raději si vezměte nosítko nebo kočárek do terénu.









 

Zelenci


Přírodní rezervaci se soustavou jezírek jsme navštívili v severní části Triglavského národního parku. Vyrazili jsme tam jednou na kole a druhý rok pěšky po cyklostezce z Kranjské Gory. Poslední kilometr a půl je pro pěší, tak se nám hodil zámek na kolo.


Smaragdové jezírko v srdci rezervace, ve kterém pramení řeka Sáva, si udržuje stálou teplotu 6 stupňů. V jezeře nás kromě barvy překvapily bublající pramínky. Odolali jsme touze se v jezírku vykoupat, což je přísně zakázané a vydrželi jsme to až k řece Sávě na zpáteční cestě.


 

Vršič

Vrcholovou tůru ze sedla Vršič na okolní příkré svahy můžete absolvovat s celou rodinou, ale kočárek určitě neberte. Je možné, že cestou narazíte na borce na horských kolech a budete si klást otázku, jak se nahoru dostali. My jsme sledovali 2 borce, kteří v plné rychlosti seběhli ze svahu po kamení – zřejmě nějaký nový sport.



 

Bobová dráha v Kranjské Goře

Kromě načerpání zásob jsme v Kranjské Goře také chodili na lanovku a bobovou dráhu. Až budou děti trochu větší, musíme vyzkoušet sjezd na kole.









 

Kulinářské tipy v okolí


Picerija Maraton

Sem se dostanete po cyklostezce od kempu směrem na Kranjskou Goru. Je tu pěkná skrytá zahrádka hned vedle cyklostezky. Vynikající pizza a čevapi i salát. Obsluha je autentická a vlastně docela milá, jen vám nemusí moc rozumět, tak občas něco popletou. Když se nad to povznesete, dostanete skvělé jídlo za velmi slušné peníze a v příjemném prostředí. Na zmrzlinu bych vyrazil do města. Obvykle tu bude volný stůl.


 

Příjemné místo, kde výborně vaří. Je to od kempu, co by kamenem dohodil. Obvykle je tam ale plno tak to chce rezervaci.









 

Kavarna - Slaščičarna "Charlie" Mitja Košir s.p.

Máte-li rádi kávu a zmrzlinu, tak v kavárně pojmenované po Charlie Chaplinovi si pochutnáte. Mají i roztomilé zmrzlinové poháry.



 

Pekarna Planika – Borovška cesta, Kranjska Gora -

Výborné burky se sýrem, masem nebo špenátem a koblihy. Tady si nakoupíte perfektní svačinu na výlet. Máte chuť upéct si burek už teď? Koukněte se na náš recept.








 

Supermarket Borovška cesta, Kranjska Gora – tady koupíte všechny základní suroviny a je to hned vedle pekárny


Odkazy na výlety:


2 982 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page