top of page

Česká Republika - Kemp u Kukačků

Aktualizováno: 25. 8. 2022



V severní části přehrady Lipno, kousek od hranice Národního parku Šumava, se nachází nádherný, celoročně otevřený Kemp u Kukačků. Areál kempu je situovaný přímo na břehu přehrady, poskytuje epické výhledy na vodu i okolní zalesněné kopce s vyhlídkami. Je to všeobecně vlídné místo, ze kterého se vám vůbec nebude chtít balit a odjíždět. Pokud nejsou návštěvníci zrovna na vyjížďce nebo pěší tůře, vyprávějí si třeba u soukromých táborových ohňů z lokálního dřeva, povídají si nad kávou na terase občerstvení DaJa nebo si s dětmi hrají na roztomilém hřišti z přírodních materiálů.


Při pobytu občas zaslechnete romantické cinkání přejezdu nebo bučení dlouhosrstých krav z nedalekých pastvin. Budete-li mít štěstí na počasí, uvidíte úchvatné východy slunce, prorážející skrze stoupající páry nad vodní hladinou.


Obrovskou výhodou kempu je jeho strategická poloha. Jste stranou civilizace v náruči přírody, přesto blízko velkému množství výletních míst. Vše potřebné k nádhernému víkendu nebo dovolené je odsud na dosah. Kemp je dobře dostupný z hlavní silnice, kde křižuje dráhu vlaku. Především je také napojen na cyklostezku kolem Lipna.


Na závěr upozornění: jezdit sem je vysoce návykové. My jsme se zamilovali do tohoto místa po první návštěvě.


Tady je odkaz přímo na stránky kempu: https://kemp-lipno.cz/cs/



O kempu


Majitelé kempu se nebáli investovat do velmi dobrého standardu a promysleli každý detail od útulné recepce, travnatých ploch s přípojkami na elektriku, vodu a kanalizaci u části kempovišť až po příjemnou hudbu na WC nebo společenskou místnost. Pokud jen projíždíte s obytkou, uvítáte nově zbudované Stellplätze. Pokud se ubytujete v penzionu DaJa, máte zvláštní vjezd a vlastní parkoviště. Se stanem nebo karavanem si můžete vybrat z více míst a úrovní vybavení.


Majitelé se společně s personálem o kemp a jeho návštěvníky skvěle starají, jednají vlídně, autenticky a záleží jim na dobré pověsti místa. Hosté si odnášejí skvělé zážitky díky koncepčnosti, inovativnosti, praktičnosti a především poctivé, kvalitní práci týmu.



Vybavení kempu

Všechny parcely jsou krásně zatravněné čerstvě střiženým kobercem hustého, měkkého trávníku. Na většině míst máte přístup k elektřině s jističem 10A, na vybraných místech máte navíc přes letní sezónu k dispozici i vodu a kanalizační přípojku. Jinak kemp nabízí vše, co k příjemné návštěvě se stanem nebo karavanem potřebujete. Za vynaložené prostředky dostanete velice solidní hodnotu a budete se těšit na příští návštěvu.




Zázemí kempu


K dispozici je návštěvníkům pěkná a dobře vybavená kuchyně a prostorná společenská místnost.

Umývárny jsou pojaté v dobrém standardu, jsou mimořádně čisté a dostatečně prostorné. Dlažba ve stylu dřeva nebo kamene, čistá, velká zrcadla. K dispozici jsou záchody i umývadla pro dospělé i pro děti. Kvalitní reprodukovaná hudba pro zpříjemnění zážitku. Teplá i studená voda u umyvadel. Teplá sprcha je klasicky na žeton, který si můžete zakoupit na recepci. Také je zde možnost si vyprat a vysušit prádlo. Mytí nádobí a čištění chemických toalet je vymyšleno pohodlně a prakticky, stejně jako třídění odpadů. Zde bychom doporučili zařadit popelnici na bioodpad a na sklo a také instrukce k šetrné recyklaci, které jsou v mezinárodních kempech dobrým zvykem.



Vyžití pro děti


Specificky pro děti je zde hezké dětské hřiště s pískovištěm, skluzavkou, houpačkami a malou opičí dráhou. Co je důležité, přitahuje děti, takže si zde rády hrají.


 

Nejkrásnější výlety a tipy v okolí



Ať se vydáte kterýmkoliv směrem, na kolech, na in-line bruslích, pěšky nebo vozem, nebudete litovat. Vybíráme pro vás místa, kde se nám líbilo nejvíce a budeme rádi i za vaše zkušenosti. Vydat se můžete lanovkou nebo na kole na Stezku Korunami stromů, přívozem z Frymburku a pak kolem Lipenské přehrady nebo do Lanového centra. Výjimečný zážitek skýtá návštěva bobové dráhy v Lipnu nad Vltavou, která má „černou“ bobovou dráhu pro dospěláky a větší děti a „oranžovou rodinnou“ dráhu, vybavenou automatickou brzdou a bezpečnostními pásy. Obě dráhy měří 800-1000 metrů a mají převýšení 60m. Jsou to skvělé zážitky pro oddechové dny a většinu z nich popisujeme i u kempu Frymburk. Tady se soustředíme na další možnosti.


Vyhlídková věž nad Horní Planou

Hezká procházka přes louky za Horní Planou nabízí překrásný výhled do blízkého okolí. Je to bezpečná varianta i pro rodiny s menšími dětmi, kočárky nebo osobami se strachem z výšek.



Rozhledna nad Horní Planou (Dobrá voda)

Úplně nová rozhledna s úchvatnou výškou 70 metrů se bude brzy otevírat návštěvníkům, určitě bude stát za návštěvu. Z rozhledny jsou v případě dobrého počasí hezky vidět Alpy a celá Lipenská krajina pod vámi. Nyní probíhá příprava na otevření, takže jsme jí ještě osobně nevyzkoušeli, přestože se již tyčí nad městečkem. Pro osoby se strachem z výšek a malé děti spíše nedoporučujeme :)


Cyklostezka kolem Lipna

vede oběma směry k následujícím přírodním zajímavostem


Soumarské rašeliniště

Kolem soumarského rašeliniště vede mimořádně pěkná naučná stezka. Vydat se sem můžete autem či vlakem z Horní Plané nebo také na kole. Přímo u Soumarského mostu můžete s rodinou splavit Vltavu, ale pozor – zážitek je nutno si rezervovat předem přes internet a získat povolení. Denní počet návštěvníků je vyhláškou limitován.


Řopík

(řadové opevnění pěchoty) u Soumarského mostu je přes letní sezónu stálou expozicí zbraní převážně z druhé světové války. Uvidíte tu od obrněného transportéru až po kulomet pod vedením skupinky patriotů a nadšenců. Děti si mohou zastřílet ze vzduchovky na plechovky. Místo rozhodně stojí za návštěvu a platí se symbolický dobrovolný poplatek.


Naučná stezka Olšina

Nachází se v bývalém Boletickém vojenském újezdu. Mimořádně krásné výhledy v panenské krajině a poučení o řadě endemických druhů ptáků je důvodem velké popularity stezky. Zdoláte ji i s kočárkem.


Stožec a Pošumavská jižní dráha v Novém údolí

Od Lipenské přehrady ke Stožci se dostanete po jedné z nejkrásnějších cyklostezek a in-line stezek v ČR, která měří 15 kilometrů. Kromě muzea Losů ve Stožci doporučujeme s dětmi legrační zážitek snad nejmenší mezinárodní vlakové dráhy na světě: z Česka do Německa a zpět.


 

Kulinářské tipy v okolí



Míst, kde se dobře najíst, je tu více. Základní pečivo si můžete objednat přímo v penzionu DaJa, který je u vjezdu do kempu a zahrnuje recepci. Také zde můžete sehnat pizzu a minutky pro případ ukojení hladu nebo koktejl, zmrzlinu či limonádu na osvěžení. Pokud hledáte nápady na jídlo při cestách do okolí, podělíme se s Vámi o naše tipy.


Bistro Kynutá buchta - Horní Planá


Nápad dvou kamarádů, kteří si společně se svým týmem otevřeli nádherné bistro Kynutá buchta. Kynutá buchta odpálí vaši dovolenou do úplně nové dimenze. Jak vstoupíte dovnitř, dýchne na vás skvělá atmosféra a budete mít zaručený úspěch u dětí, partnerů i prarodičů. Vynikající kynuté buchty našich babiček, domácí koláče, zdařilé croissanty s nutellou, geniální chleba, řemeslné rohlíky, originální chlebíčky, makronky a domácí dorty a také tousty s trhaným masem a nabídka jídla k snídani, obědu či odpolední svačině. A ano, horká čokoláda v plecháčku se šlehačkou, přesně, jak z dětského snu a dokonalé italské cappuccino. Máme pokračovat? Raději ne, to musíte ochutnat. Toto místo je tak populární, že i v době, kdy byste to nečekali, tu může být doslova natřískáno, a právě proto stojí za návštěvu. Oceňujeme vysokou profesionalitu, řemeslnou zručnost a také rychlost personálu, geniálnost tohoto konceptu a fakt, že někdo s takovým nasazením zhmotnil sen snad milionů lidí, minimálně však naší rodiny, o skvělé kavárně, pekárně se srdcem uprostřed nádherného městečka Horní Planá. Bože, více takových podnikatelů. Pokud se Vám v karavanu nebude dařit v noci usnout, pak jedině proto, že se tak moc budete těšit na ranní červánky a následující snídani. Přízemní, ale pravdivé.



 

Restaurace a pizzerie U jelena - Chvalšiny

Geniální pizza a inovativně pojatá domácí jídla, každý týden i zaměření na konkrétní oblast – např. tento týden byly omáčky, minulý týden řízky... Gastronomické nebe s garancí vysoké spokojenosti, které stojí za zajížďku nebo spojení s výletem do Olšiny.



 


794 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page