top of page

Dánsko - Møns Klint

Aktualizováno: 25. 8. 2022


Møns Klint je pobřežní útes na východě dánského ostrova Møn, který je součástí obce Vordingborg. Útes z období křídy je dlouhý 6 kilometrů a dosahuje výšky 128 metrů nad mořem, takže je z něho úchvatný pohled na moře. Je to natolik fotogenické místo s magickou atmosférou, že od nepaměti přitahuje pozornost dánských umělců a dodnes jde o jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v Dánsku. Bílé kameny, azurové moře, rudé mořské řasy a tmavě zelené lesy – to je Møns Klint.




O kempu


K našemu překvapení je v jeho těsné blízkosti možné kempovat v komfortním areálu Campu Møns Klint. Vyšší cenovou relaci vyvažuje špičková kvalita a pohostinnost. Místo láká na nádhernou noční oblohu a překrásné západy slunce. Pokud budete mít štěstí na počasí, uvidíte hvězdné nebe nad hlavou podobně jako kdysi pruský filozof Immanuel Kant.


Kemp Møns Klint je velmi přátelský k dětem, nabízí pro ně velký aktivity park, což nás v zemi vynálezců LEGO kostek až tolik nepřekvapí. Zařízení kempu nabízí hotelový standard a je otevřeno všem typům kempování – karavanům, obytkám i oblíbeným rodinným stanům (třeba ten náš od další dánské značky Outwell). V kempu je vše skvěle uspořádané, od možnosti si objednat snídani až po půjčovnu elektrokol. Obrovským bonusem je vstřícný personál, který pečuje o pohodlí návštěvníků na jedničku. Ochotně poradí s výlety do okolí a pomohou s jakýmkoliv přáním. V kempu vládne díky nim uvolněná a příjemná atmosféra a lidé se sem rádi vrací. Z Prahy se sem dostanete za přibližně 10 hodin, včetně cesty trajektem.



Camp Møns Klint je umístěn v kopcovitém terénu a je obklopen bujným lesem a přírodou. Jednotlivé části kempu jsou od sebe přirozeně odděleny terénem a vzrostlou květenou, máte pocit, že jste zde jen s dalšími několika rodinami, přestože se ve skutečnosti jedná o celkem prostorný kemp. Kempovací místa jsou krásná. Většina kempovacích míst je dokonale rovných a vhodných pro parkování obytných vozů i karavanů, navzdory klikatému terénu. Mover se rozhodně hodí. Pěšky to z kempu není daleko více možnostmi na útesy (pár desítek minut). V kempu Møns Klint nejsou vzájemně oddělená očíslovaná stanoviště jako na jiných místech. Své místo si můžete klasicky najít po dohodě s personálem kempu, který vám ochotně vyjde vstříc. Možné je po dohodě připojení karavanu na vodu a elektriku.


Před sezónou (květen) a po sezóně (září) je kemp tišší a klidný, v hlavní sezóně je tady příjemný bzukot.



Vybavení kempu

V kempu je malý obchůdek, ve kterém můžete sehnat i domácí chleba. Vedle recepce je vynikající pizzerie. Součástí kempu je volně přístupný krásný bazén i bazén pro děti . Management kempu je laskavý a velmi přátelský, stejně jako všichni pracovníci. Pokud rádi vaříte, máte možnost si natrhat bylinky na společné květinové zahradě s čerstvými bylinkami. Také je zde k dispozici společná velká kuchyně, jídelna a umývárna, které inspirují dát se do řeči. K dispozici je v ceně pračka a sušička a další vybavení. Kemp nabízí tenisový kurt, fotbalové hřiště, pingpongový stůl, minigolf a samozřejmě velké dětské hřiště, jak se na správný kemp v Dánsku sluší a patří.


Rozhodně doporučujeme včasnou rezervaci, jedná se o jeden z nejoblíbenějších kempů v Dánsku. Wifi je k dispozici v recepci. Fakt, že vše je zahrnuto v základním poplatku vyvažuje jeho vyšší cenu. Na objednávku si můžete objednat čerstvé pečivo.


Zázemí kempu:


Sanitární budovy jsou v Camp Møns Klint vybaveny špičkovým sanitárním zařízením ve vysokém estetickém a hygienickém standardu. Sanitární budovy mají také příjemné podlahové vytápění, což na severu přijde k dobru. K dispozici je dostatek sprch a koupelen. Vzhledem k severským zvyklostem je potřeba dodat, že všechno je již zahrnuto v základní ceně a nemusíte shánět žádné žetony na sprchu. Sanitární vybavení je dokonale čisté a je o něj příkladně pečováno. Velká pozornost je věnována detailům.


Vyžití pro děti:


Pro děti je v Camp Møns Klint dětské hřiště nebo chcete-li – aktivity park s trampolínou. Také vyhřívaný bazén vhodný pro děti, minigolf a spousta dalších možností vyžití. Z kempu můžete také chodit na procházky a na místních cyklostezkách se prohánět na kole nebo si jít jako rodina společně zaběhat. Místo je obklopeno nádhernými lesy. V kempu si můžete udělat táborák a opékat s dětmi něco na zub. Při výpravách na útes dejte prosím velký pozor na volbu správné stezky a bezpečnost dětí.





 

Nejkrásnější výlety a tipy v okolí



Geocentrum Møns Klint


Místo je průsečíkem turistických tras a cyklotras. Nedaleko Camp Møns Klint jeumístěno Geocentrum. Nachází se v blízkosti křídových útesů. Muzeum otevřela v roce 2007 královna Margrethe.


Z útesu Møns Klint k moři vede několik set schodů. Geocentrum situované u útesu Møns Klint dětem umožňuje hrát si na archeologa nebo geologa. Muzeum a kavárna jsou otevřeny pouze přes letní sezónu.


 

Kulinářské tipy v okolí


Obecně platí, že Dánsko není místo, kam bychom jezdili primárně za kulinářskými zážitky, ovšem existují výjimky. Každopádně my se snažíme při cestách na sever větší část jídla zajistit s sebou, abychom to nemuseli na místě moc řešit.


Restaurant Dark Sky

Tato pizzerie je přímo v kempu. Dobrá pizza a milá obsluha.


 

Kaj Kok

Chutné tradiční jídlo a dobrá restaurace. https://www.kaj-kok.dk/

 

Stege sushi

Vynikající sushi restaurace s možností take-away. https://stegesushi.dk/?lang=en

 

Ba-Ryhl - kavárna a bistro

Je libo vynikající sendvič nebo káva?

 

Hos Bang


Zmrzlinářství a bageterie – skvělý servis a výborná zmrzlina. https://www.facebook.com/Hosbang/


234 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page