top of page

Nizozemsko - Severní Holandsko - Camping Zeevangshoeve

Aktualizováno: 25. 8. 2022


Kemping Zeevangshoeve se nachází v Severním Holandsku, na okraji malebného městečka Edam, a zároveň na břehu sladkovodního jezera IJsselmeer (Markermeer). Zeevangshoeve se vyznačuje poklidnou atmosférou rodinné farmy, kde je o vše skvěle postaráno s péčí pracovitého protestantského hospodáře. Nastavte se na občasné bučení krav, bečení ovcí a na jarní veselé cvrlikání lučních ptáků. Místo poskytuje nesčetné příležitosti pro rodinné cyklovýlety do blízkého i vzdálenějšího okolí.


Městečko Edam i nedaleký Volendam, jsou proslulé výrobou kvalitních sýrů. Zeevangshoeve je rozcestníkem k objevování krás Severního Holandska. Zdejší krajina nabádá k obdivování rozlehlých polí s tulipány, fotografování historických větrných mlýnů, ochutnávání vyzrálých sýrů, nákupu dřeváků a k návštěvám místních rodinných farem s ovocem a zeleninou. Po vyjížďce na kole se můžete vykoupat ve zdejším sladkovodním jezeru nebo vyrazit na paddleboard.




O Nizozemsku


Místní zvyky a kultura jsou ovlivněny protestantskou morálkou v duchu kalvinismu, jenž měl v této zemi dlouhou tradici a největší množství stoupenců. Kalvinismus hlásá prostotu, odříkání a poctivou práci. Všechno má svůj smysl i fakt, že Holanďané neradi užívají závěsy – protože není v domácnosti před sousedy co skrývat. Holanďané jsou národem skromných a pracovitých lidí, kteří dokázali moři vytrhnout velkou část své půdy, výškou postavy jsou vůbec nejvyšším národem na světě.


Více než 86% z nich umí skvěle anglicky a mnozí stejně dobře i Německy, takže se zde rozhodně dorozumíte. Je to dáno nejen jazykovou blízkostí, ale i tím, že televizní dabing zde není vůbec tak populární jako u nás a děti se od dětství dívají na pohádky a filmy v originálu. Holandsko je po USA druhým největším zemědělským vývozcem na světě, což je z hlediska k velikosti země pro mnohé obrovským překvapením. Země je také největším vývozcem piva. Holanďané sami jsou milovníky kávy a světoznámého kakaa. Holandsko je rovné jako palačinka, je nejhustěji zalidněnou krajinou světa a více než čtvrtina Holandska se nachází pod úrovní moře. Sami Holanďané kladou velký důraz na osobní svobodu, řád a zodpovědnost a oceňují jednoduchá a praktická řešení.

Velká část nizozemských jízdních kol a elektrokol Cortina vzniká v Kopřivnici.



O kempu


Rodinný kemp Zeevangshoeve je přidružený k malé rodinné farmě. Je zde několik desítek kempovacích míst pro karavany s předstanem, obytné automobily i rodinné stany. Kempovací místa jsou pečlivě označená a je o ně skvěle postaráno. Kemp umožňuje návštěvu farmy s hospodářskými zvířaty, můžete si vyzkoušet i péči o ně. Ráno se v kempu budíte vůní čerstvého vzduchu, chleba a výborných sendvičů připravených v místě na snídani.


Příjemní majitelé a všechen personál společně dbají o čistotu sociálního zařízení, které je moderní, ačkoliv v jednoduchém a účelném stylu. Kvůli skvělé reputaci a nevelké rozloze kempu doporučujeme včasnou rezervaci. Pro nás osobně jsou nejvíce vyhovující termíny v květnu nebo alespoň mimo hlavní prázdniny.

Jezero IJsselmeer bylo až do první poloviny 20. století součástí mořského zálivu. Při stavbě hráze bylo původním záměrem část jezera s názvem Markermeer postupně vysušit a získat další zemědělskou půdu. Nicméně díky bohu se tuto nádhernou vodní plochu podařilo zachránit. Jezero je zařazeno tzv. ramsarské mokřady, které jako unikátní biotopy poskytují útočiště mnoha druhů ptáků. Vodní plocha zve kromě plavání i k dalším vodním sportům jako jsou windsurfing, paddleboarding nebo veslování.


Zeevangshoeve je pro mě místem návratu do dospívání, protože do nedalekého středověkého Hoornu jsem od 16-ti pravidelně jezdil do rodin za třemi kamarády Aramem, Michielem a Maxem a na oplátku oni zase jezdili na prázdniny dlouhou dobu k nám. Jako velký fanda ježdění na kole mi zdejší prostředí učarovalo, protože městečka jsou propletena cyklostezkami. Už v době před 25 lety zde požívali cyklisté v dopravě maximální právní ochranu a přirozenou úctu. Nedivte se, když potkáte zdejšího ministra na kole, není to módní výstřelek, ale norma. Jako chlapec ostřílený nebezpečným provozem na českých silnicích, jsem si zde již před lety připadal jako v ráji. Když se s většími dětmi rozhodnete vyrazit na celodenní výlet po pobřeží, zvládnete klidně 60-80 kilometrů cyklostezek a v podstatě záleží jen na směru větru, jak moc rychle a hladce pojedete. Z tohoto důvodu také doporučujeme spíše městská kola, která si můžete v kempu i vypůjčit. Paradoxně čím těžší, tím budou mít lepší setrvačnost. Zároveň se vyplatí investovat do pořádného zámku a svého miláčka si výletech trochu hlídat.


Všechny informace o aktuálních cenách, možnostech rezervace a platném provozním řádu kempu naleznete na webovkách: https://www.zeevangshoeve.nl/en/





Vybavení kempu


Zázemí kempu:

Sociální zařízení je dostatečně prostorné, nové, funkční a perfektně čisté. K dispozici je 5 sprch, včetně rodinné sprchy, dětské vany. Použití teplé vody a sprchy je zdarma. K dispozici je také pračka a sušička.


Vyžití pro děti:


Rodinné hospodářství umožňuje kontakt s domácími zvířaty na farmě.


Z hráze jezera se prostřednictvím schodů dostanete na rekreační pláž s plaveckým molem na Markenmeeru s možností koupání, rybaření a vodních sportů jako jsou windsurfing, paddleboarding, apod.


Pro děti je zde dětské hřiště s houpačkou, skluzavkou, trampolínou a motokárami.



Nejlepší místa pro rodiny s dětmi s velkým stanem:


Kemping nabízí stanoviště pro karavany, rodinné stany i karavany se stanem. K dispozici je vytápěné, čisté a bezplatné sociální zařízení s rodinnou sprchou. Možnost koupit si snídani v malém obchůdku. K dispozici je pračka, sušička, lednička i mikrovlnná trouba a půjčovna jízdních kol

Všechna stanoviště jsou dobře vymezená a jsou vybavena elektřinou (6 ampérů). K dispozici jsou také extra velká stanoviště a speciální zpevněná stanoviště pro karavany. Většina stanovišť je vybavena zpevněnou plochou pro markýzu.



 

Nejkrásnější výlety a tipy v okolí


Na recepci kempu jsou k dispozici mapy cyklostezek a brožury zajímavých míst v širokém okolí. Nejkrásnější výlety jsou tady s větrem ve vlasech (a helmou) na jízdním kole..


Edam


Kemp se nachází na okraji městečka Edam. Název města vznikl ze spojení „dam“ = hráz na řece s názvem „E“. Historie Edamu je spojena především s řemeslem stavby a opravy lodí pro nedaleký Amsterdam. V 17. století zde bylo 33 loděnic a Edam také platil za vyhlášený velrybářský přístav. Světově město proslulo zásluhou vynikajícího tvrdého sýra. Pokud si chcete opravit názor na náš český Eidam, určitě ochutnejte. Edam je prodchnutý vodními kanály a mechanickými, ručně ovládanými mosty. Každou středu od července do srpna se zde konají již od 16. století tradiční sýrové trhy, kde se prodalo za největšího rozmachu sýrařství až čtvrt milionu kol sýra ročně.



Volendam


Bývalé velrybářské městečko Volendam s malebnými domečky, úzkými uličkami a krásnými kotvícími loděmi na břehu jezera IJsselmeer.


Edam a Volendam tvoří jeden správní celek, jeden ze 64 správních celků Severního Holandska.

Můžete si také užít výlet na lodi Volendam Marken Express, která se zde plaví již více než 100 let. Zjistíte, jak se vyrábí sýr a dřeváky a vrátíte se díky výletu do minulosti.



Hoorn


Severně od kempu se s pomocí cyklostezek můžete snadno dostat do města Hoorn, které je domovem zhruba sedmdesáti tisíc obyvatel. V Hoornu je nádherný historický přístav, také muzeum a další pamětihodnosti. Hoorn má příjemnou atmosféru a určitě stojí za návštěvu.


Město získalo svůj název od mořeplavce Willema Schoutena, který roku 1616 obeplul mys Horn a pojmenoval po něm své rodné město. Podle legendy ale město samotné vzniklo mnohem dříve a založil jej v roce 716 král Radbod. Největšího rozkvětu získalo za nizozemského zlatého věku, kdy se stalo významným centrem zámořského obchodu. Zajímavostí je, že v roce 1932 po vybudování hráze napříč zálivu Hoorn ztratil přístup k moři a vodní hladina postupně zesládla.




Procházky a cyklostezky v okolí


Zeevangshoeve se nachází ně několika cyklostezkách, které vás zavedou nádhernou krajinou do blízkého okolí. Krátké pěší okruhy po okolí jsou například Seedyckroute, Palingroute nebo Gouwzeeroute.



 

Kulinářské tipy v okolí


V kempu je k dispozici denní nabídka snídaňových sendvičů a chleba a 2x týdně čerstvé pizzy z domácí pizzerie, kterou doporučujeme vyzkoušet, pokud se vám nechce vařit.

 

Burgers

Hoorn – máte-li rádi výborné burgery, určitě vyzkoušejte vynikající burgrárnu v Hoornu.









 

Olijf by Danos (Oliva od Dana)

Hoorn - tomto podniku výborně vaří za rozumné peníze a seženete zde i skvělý olivový olej nebo víno.















 

Ristorante La Sfida


Hoorn - na italských specialitách si pochutnáte ve vynikající italské restauraci v Hoornu.










 

Sjaakie's Café


Volendam - okud se chcete chutně najíst za rozumné peníze, tady mají vynikající burgery a bagety i jako takeaway.


313 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page